Blog - Yondering

Je omgeving verandert snel. Steeds sneller. Met creatief denken ben je in staat meer en betere mogelijkheden te vinden voor de uitdagingen waar je (met of zonder team) voor staat. MAAR! Creatief denken is zinloos zolang je niet heel goed weet wat je doel is. En dat is wat er vaak mis gaat. Goedbedoelde “brainstormsessies” die vervolgens tot weinig of niets, en zeker niet tot iets duurzaams leiden. Eeuwig zonde.

>> Stap 1: Ken je persoonlijke waarden
Het is om te beginnen van wezenlijk belang dat het doel dat jij of jouw organisatie nastreeft, past bij jouw persoonlijke waarden. Jij zult pas effectief en succesvol kunnen groeien en ontwikkelen als je kunt handelen in overeenstemming met die persoonlijke waarden. En dat geldt ook voor collega’s.

Begin daarom met jezelf (of je team) deze vragen te stellen:
> Waar kan ik me nu echt over opwinden?
> Waarom hecht ik hier zo aan?
> Wat vind ik hier nu echt belangrijk?

>> Stap 2: Creëer een visie waar je energie van krijgt
Met de antwoorden op deze vragen ontwikkel je een visie; een beeld van een mogelijke en gewenste toekomst. Wanneer zo’n visie door meerdere mensen wordt gedeeld, is het een krachtig instrument om duurzame verandering voor elkaar te krijgen.

Hannah Nathans zegt het volgende over een goede visie:
> Hij spreekt tot de verbeelding;
> Hij daagt uit en roept energie op;
> Hij is in overeenstemming met persoonlijke waarden van betrokkenen;
> Hij motiveert; en
> Hij bundelt energie.

>> Stap 3: Formuleer geloofwaardige doelen
“If you believe it, you can achieve it,” zei een Amerikaanse atleet. En dat geldt voor positieve en negatieve gedachtes. Om succesvol te zijn, is het dus bijzonder waardevol om – voordat je na gaat denken over hoe je je doel gaat bereiken – eerst te visualiseren hoe het zou zijn als je doel bereikt is.

Denk daarbij aan vragen als:
> Wat betekent het behalen van dit doel voor de dagelijkse gang van zaken?
> Hoe voel ik me als het gelukt is?
> Wat betekent dit – bijvoorbeeld – voor de resultaten van leerlingen of klanten?
> Op welke manier kan ik dan (meer) van betekenis zijn?

Creatief denken is een waardevolle vaardigheid in deze eeuw. Maar het is pas zinvol als je van een bepaalde visie jouw persoonlijke missie maakt en hardop uitspreekt: “Hier ga ik voor, dit heb ik bij te dragen aan de wereld en daar ga ik nu mee aan de slag.” Zolang die drive er niet is, zal elke creatieve “out of the box”-sessie goed bedoeld, maar volslagen zinloos zijn.

© Erna Reiken

PS: ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en commentaar. Zet het vooral in de comments hieronder of natuurlijk op Facebook.

Ontdek wat jouw eerste stap is om in actie te komen en meld je hier aan voor een strategiesessie. Meer weten? Mail me via erna@yondering.nl of bel 0624 978 220.

Gratis dit e-book downloaden en regelmatig geïnspireerd worden met artikelen over flexibel, creatief en innovatief handelen? Vul het formulier hieronder in! Je kunt je altijd eenvoudig weer afmelden.

Download 
gratis het e-book "In 5 Stappen Naar Jullie Beste Onderwijs"
dit veld niet invullen s.v.p.
>> Bekijk HIER de laatste blogERNA REIKEN
0624 978 220

erna@yondering.nl
Postadres:
Polderdijk 4
6914 KJ HERWEN


Regelmatig door Yondering geïnspireerd worden voor jullie beste onderwijs? Vul hier je naam en e-mailadres in.

Naam:

E-mail:

© Yondering | disclaimer | algemene voorwaarden | KvK 60155981 | vormgeving © Ontwerpstation