Blog - Yondering

In de vele bijeenkomsten die ik heb mogen leiden en bijwonen, is 1 ding me glashelder geworden: mensen zijn pas in staat om groots te denken - het bekende los te laten, blijvend te groeien en ontwikkelen - wanneer ze oprecht tevreden zijn met wie ze zijn.

Jarenlang keek ik op tegen mensen die deze kracht en tevredenheid uitstraalden. Wat leek me dat heerlijk; nooit twijfelen, nooit onzeker zijn, precies weten wat je wilt bereiken en hoe je dat doet. Zou jij dat ook niet willen? Maar wat ik ook deed, mijn belemmerende overtuigingen verdwenen niet. Vaak kreeg ik de tip: “Je moet die gedachtes gewoon loslaten!” maar ik heb ontdekt dat dat voor mij niet werkt. Ik heb het tegenovergestelde geleerd; je kunt het beste je onzekerheden omarmen en er goed naar luisteren. Ik zal je vertellen waarom.

Geheim 1: Die stem heeft (ook) gelijk
Welke zin hoor jij het vaakst in je hoofd? Bij mij zijn het er twee: “Hier zit niemand op te wachten” en “Het is nog niet goed genoeg.” Vroeger luisterde ik hiernaar en geloofde ik het ook waardoor ik mezelf klein hield en nooit een nieuwe stap zette.

Tegenwoordig luister ik er nog steeds naar. Wat wil deze stem mij eigenlijk vertellen? Waar wil ze me voor behoeden? Waar is ze bang voor? Natuurlijk, ze wil voorkomen dat ik teleurgesteld raak, dat het misschien niet uitpakt zoals ik graag had gewild of dat mensen het niet met me eens zijn. “Wat lief dat die stem me hiervoor wil behoeden,” denk ik tegenwoordig. En vervolgens zeg ik: “Bedankt voor je zorgen, ik snap het, maar ik luister niet naar je, ik ga het tóch doen.”

Les 2: Die stem is niet jouw ware ik
Die stem, dat is niet jouw stem! Snap je wat ik bedoel? Voor mij was het een enorme opluchting me te realiseren dat die stem maar een stem is. Het is niet mijn stem. Ik ben het niet. Het is niet mijn ware ik. Vaak is het de stem van iemand uit het verleden. Sinds ik dat begrijp, is het veel gemakkelijker geworden om de stem wel te horen, maar toch iets anders te doen.

Les 3: Die stem hoort erbij
Ik dacht lange tijd dat het wel over zou gaan. Als ik maar vaak genoeg alert ben op die beperkende overtuigingen, die negatieve gedachtes, die stem die me klein maken, dan gaan ze vanzelf weg. Maar zo werkt het niet. Bij bijna niemand. Ik omring me tegenwoordig met mensen die precies die uitstraling hebben waar ik vroeger zo tegenop keek. En weet je wat? Ook zij hebben die stem die ze waarschuwt en die ze klein zou maken als ze ernaar zouden luisteren. Het hoort erbij. Het gaat er niet om wat die stem zegt, het gaat erom of jij er naar luistert.

Wat zegt die stem die jou klein wil maken? Waarvoor waarschuwt hij of zij je? En van wie komt die stem eigenlijk? Deel het hieronder!

© Erna Reiken

PS: ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en commentaar. Zet het vooral in de comments hieronder of natuurlijk op Facebook.

Ontdek wat jouw eerste stap is om in actie te komen en meld je hier aan voor een strategiesessie. Meer weten? Mail me via erna@yondering.nl of bel 0624 978 220.

Gratis dit e-book downloaden en regelmatig geïnspireerd worden met artikelen over flexibel, creatief en innovatief handelen? Vul het formulier hieronder in! Je kunt je altijd eenvoudig weer afmelden.

Download 
gratis het e-book "In 5 Stappen Naar Jullie Beste Onderwijs"
dit veld niet invullen s.v.p.
>> Bekijk HIER de laatste blogERNA REIKEN
0624 978 220

erna@yondering.nl
Postadres:
Polderdijk 4
6914 KJ HERWEN


Regelmatig door Yondering geïnspireerd worden voor jullie beste onderwijs? Vul hier je naam en e-mailadres in.

Naam:

E-mail:

© Yondering | disclaimer | algemene voorwaarden | KvK 60155981 | vormgeving © Ontwerpstation