Blog - Yondering

Ik had een mooi gesprek met een schoolleider deze week. Hij vertelde me dat hij regelmatig aan zijn leraren en collega-schoolleiders deze vraag stelt: “Als alles kon en mocht, zou het onderwijs in jouw klas of team er dan nog net zo uitzien als nu?”

Wat is jouw antwoord op die vraag? De praktijk wijst uit dat de meeste mensen deze vraag met ‘nee’ beantwoorden. De meeste mensen in het onderwijs hebben wel een visie op wat écht goed onderwijs is, onderwijs dat een dikke 10 verdient, maar dat ze vaak het gevoel hebben genoegen te nemen met een magere voldoende, of zelfs erger.

Dit levert heel veel frustratie en energieverlies op. Niemand kan optimaal floreren, schoolleiders, leraren en leerlingen niet, wanneer je steeds het gevoel hebt dat er meer inzit, maar je niet weet hoe je hier vorm en leiding aan geeft om het werkelijkheid te maken. Die frustratie leidt tot stress, stress leidt tot ziekte en in het ergste geval tot een burn-out. En dat, ik spreek uit eigen ervaring, gun je niemand.

Is dat te voorkomen? Jazeker. Ik ken scholen waar het ziekteverzuim lager dan 1% is. Ik geef je graag 3 tips die ook jou helpen om dit te bereiken.

>> Iedereen krijgt en ervaart ruimte.
Ik hoor bestuurders en leiders vaak zegen dat in hun organisatie iedereen de ruimte krijgt om te groeien en innoveren. Maar de vraag is: ervaart iedereen deze ruimte ook? Alleen zeggen dat mensen (professionele) ruimte hebben is niet voldoende, je hebt zelf het goede voorbeeld te geven. Ben je bewust van de stappen en vaardigheden die nodig zijn om (onderwijs) te ontwikkelen en draag die uit. Pas als jij hier bewust en zichtbaar mee bezig bent, zullen je collega’s die ruimte ook durven pakken.

>> Ken je comfortzone. En hoe je deze laat groeien.
De mens is een gewoontedier. Wat voor jou als heel logisch en natuurlijk voelt, is voor iemand anders een enorme stap buiten zijn of haar comfortzone. Zorg daarom dat je de juiste vragen stelt en de juiste stappen zet om mensen te laten ervaren dat het niet binnen, maar buiten je comfortzone is waar je succes ervaart en nieuwe energie krijgt. Op die manier stimuleer je groei en innovatie en we weten allemaal in het onderwijs: stilstand is achteruitgang ;-)

>> Bepaal jouw missie.
Als je een echte innovatieve school bent waar iedereen zijn of haar professionele ruimte pakt, is alles mogelijk en zijn de mogelijkheden onbeperkt. Dat kan tegelijk stress geven: hoe maak je keuzes in al die mogelijkheden die je in een echte lerende organisatie samen ziet en creëert? Veel mensen ervaren hierdoor keuzestress. Maar die stress verdwijnt als sneeuw voor de zon als je glashelder hebt wat jullie missie is. Dan hoef je je alleen nog maar af te vragen: welke van al deze mogelijkheden helpt ons om dichter bij ons doel te komen?

Trouwens, met een missie bedoel ik niet de vaak goedbedoelde maar vage en algemene teksten die op websites van scholen zijn te vinden. Ik bedoel een missie die je als persoon inspiratie, uitdaging en focus geeft. Download HIER het werkboek om zo’n missie te formuleren en voor je te laten werken!

Heb je het verlangen om - met minder kosten en meer plezier, focus en succes - de resultaten van je leerlingen (en team!) te laten groeien? Je kunt altijd met me in gesprek hierover. Ik help je graag en geef met plezier ideeën, kennis en inspiratie aan je door.

Meld je via DIT FORMULIER aan voor een gesprek met me. Het gesprek is altijd gratis en natuurlijk vrijblijvend.


© Erna Reiken

PS: ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en commentaar. Zet het vooral in de comments hieronder of natuurlijk op Facebook.

Gratis dit e-book downloaden en regelmatig geïnspireerd worden met artikelen over flexibel, creatief en innovatief handelen? Vul het formulier hieronder in! Je kunt je altijd eenvoudig weer afmelden.

Download 
gratis het e-book "In 5 Stappen Naar Jullie Beste Onderwijs"
dit veld niet invullen s.v.p.
>> Bekijk HIER de laatste blogERNA REIKEN
0624 978 220

erna@yondering.nl
Postadres:
Polderdijk 4
6914 KJ HERWEN


Regelmatig door Yondering geïnspireerd worden voor jullie beste onderwijs? Vul hier je naam en e-mailadres in.

Naam:

E-mail:

© Yondering | disclaimer | algemene voorwaarden | KvK 60155981 | vormgeving © Ontwerpstation