Blog - Yondering

Heb je het ook gevoeld? De lente begint weer! En in deze tijd, met Pasen om de hoek, luister ik ook graag weer naar de Johannes Passion.

Ik vraag mensen in het onderwijs graag naar hun passie. Niet iedereen heeft daar altijd meteen een antwoord op. Vaak moeten er heel wat problemen en bezwaren opzij worden gezet voordat iemand echt zijn of haar visie op excellent onderwijs hardop durft uit te spreken. Regelmatig hoor ik dingen als “Ik zou wel willen, maar dat kan niet binnen mijn school,” of “We moeten al zoveel, dit is niet de juiste tijd.”

Gelukkig zijn er ook schoolleiders die geen moment twijfelen als ik vraag naar wat excellent onderwijs voor hen betekent. Hans te Lindert, directeur van Daltonbasisschool ‘t Bastion in Bredevoort , vertelde me deze week “Mijn ultieme resultaat voor het onderwijs, is dat de leerlingen ’s ochtends naar school komen met een plannetje in hun hoofd.” Daar krijg ik een grote glimlach van.

Hoe is dat voor jou? Laat jij je leiden door de waan van de dag, of heb je een duidelijke visie en focus op waar je samen met je team, stapje voor stapje, naartoe groeit? En ben je je bewust van de fases die keer op keer doorlopen moeten worden om samen die stapjes te zetten en zo te blijven groeien en ontwikkelen?

Het begrip “passie” betekent eigenlijk “lijden.” Want om je ware passie waar te maken, moet je af en toe dingen doen die oncomfortabel zijn. Je zal gedrag of situaties moeten loslaten die routine zijn geworden, dingen waarvan je weet dat die je niet (meer) zullen helpen om dichter bij je doel te komen. Je moet af en toe je comfort zone oprekken, andere dingen doen, nieuwe wegen bewandelen. Hoe doe je dat, zonder dat je steeds vastloopt en teleurgesteld raakt?

Ik heb zelf aan den lijve mogen ondervinden hoe lastig het kan zijn. Toen ik mijn passie voor innovatief denken in het onderwijs wilde gaan uitdragen, had ik enorme moeite om de nodige stappen hiervoor te zetten. Ik was verlegen en bang en dacht steeds “Dat lukt toch niet”.

Op een gegeven moment kreeg ik door hoe het werkte. En toen wilde ik anderen hiermee gaan helpen.

Dat is een pure passie van mij, nu alweer 3 jaar lang. Ik zie de kracht en de energie van deze passie, die ik iedere dag ervaar, als een groot wonder.

Hoe zit dit voor jou? Hoe ziet excellent onderwijs er voor jou uit? Welke resultaten zie je bij leerlingen als je dat bereikt hebt?

Het is belangrijk dat je dit op zo’n manier doet dat je er plezier en energie van krijgt. Je bent niet afhankelijk van anderen en je hoeft geen bakken met geld te hebben om je passie voor het onderwijs te kunnen leven. Je kunt ook zonder dat steeds stappen blijven zetten.

Eén van de eerste stappen om leiding te geven aan excellent onderwijs, is door de 5 fases en regels van een ontwikkelproces te (her)kennen.

Daarom heb ik voor nu deze 2 vragen voor je. Wat is momenteel jouw grootste uitdaging om jouw passie voor onderwijs tastbaar te maken? En als deze uitdaging overwonnen is, wat zou dat voor jou en het onderwijs van de leerlingen betekenen?

Je kunt altijd met me in gesprek hierover. Ik help je graag en geef met plezier ideeën, kennis en inspiratie aan je door.

Meld je via DIT FORMULIER aan voor een gesprek met me. Het gesprek is altijd gratis en natuurlijk vrijblijvend.

© Erna Reiken

PS: ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en commentaar. Zet het vooral in de comments hieronder of natuurlijk op Facebook.

Gratis dit e-book downloaden en regelmatig geïnspireerd worden met artikelen over flexibel, creatief en innovatief handelen? Vul het formulier hieronder in! Je kunt je altijd eenvoudig weer afmelden.

Download 
gratis het e-book "In 5 Stappen Naar Jullie Beste Onderwijs"
dit veld niet invullen s.v.p.
>> Bekijk HIER de laatste blogERNA REIKEN
0624 978 220

erna@yondering.nl
Postadres:
Polderdijk 4
6914 KJ HERWEN


Regelmatig door Yondering geïnspireerd worden voor jullie beste onderwijs? Vul hier je naam en e-mailadres in.

Naam:

E-mail:

© Yondering | disclaimer | algemene voorwaarden | KvK 60155981 | vormgeving © Ontwerpstation