Blog - Yondering

Veel mensen ervaren weerstand, stagnatie en energieverlies als het gaat om groei en ontwikkeling. Te vaak zijn er wel mooie plannen, maar komt echte ontwikkeling niet van de grond. En nog vaker gaat die ontwikkeling gepaard met gedoe en gebrek aan succeservaringen. Wat kan hier aan de hand zijn?

Eén manier om ernaar te kijken, is om het succes te zien als de uitkomst van het bewust kennen en inzetten van de 4 fases van (gezamenlijke) ontwikkeling. Je bent met deze 4 fases in staat om een stroom van energie op gang te brengen die leidt tot plezier, inspiratie en daadkracht bij jezelf en de mensen om je heen.

Wat is er nodig om die stroom op gang te brengen? Het bewust inzetten van deze 4 fases bij groei en innovatie, namelijk: ontdekken van het verlangen, creëren van mogelijkheden, kiezen en pas dan acties met impact uitvoeren. Alle 4 zijn ze - in deze volgorde - nodig om tot groei en een gevoel van succes te komen en alle 4 hebben hun eigen regels en valkuilen. Helaas lopen in de meeste organisaties deze fases dwars door elkaar heen en spreken de betrokkenen elkaars taal niet. Regels worden met voeten getreden. Gevolg? Stagnatie, frustratie met als uiteindelijk resultaat: ziekte en burn-outs. Ook ik heb het aan den lijve ondervonden...

Daarom doe ik wat ik doe met zoveel passie en plezier: ik zie mensen opbloeien op het moment dat ze begrijpen hoe een ontwikkelproces precies verloopt en wat ze tot nu toe verkeerd hebben gedaan. Ik deel de fases graag hieronder met je!

STAP 1: Verlangen
Help mensen om te stoppen met denken in problemen en teleurstellingen maar ontdek hun VERLANGEN achter het probleem.

STAP 2: Mogelijkheden
Wanneer dit verlangen echt groot is, als ze het een 9, een 10, of zelfs een 11 zouden geven, maak dan de tijd om op zoek te gaan naar oplossingen en MOGELIJKHEDEN waar ze super blij van worden. Waarbij je in hun ogen ziet: “Goh, als me dat eens zou lukken, als ik dat zou kunnen (of durven!)…” Dat kan al binnen 10 minuten, maar maakt echt een wereld van verschil. De grootste valkuil is hier om voor het eerste het beste idee dat naar boven komt te kiezen, want dat idee is bijna nooit het beste idee. En toch is dat wat de meeste mensen doen.

STAP 3: Kies
KIES! Uiteindelijk maakt het niet uit wat iemand kiest om de doen, als er maar gekozen wordt. Vaak durven mensen niet te kiezen, waardoor de dingen automatisch bij het oude blijven. En we weten allemaal: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.

STAP 4: Acties met impact
Ontketen ACTIE. Help jezelf en je collega's heel concreet te maken wat jullie nu gaan doen. Want vergeet niet: deze actie ligt in de regel buiten de comfortzone en niets is lastiger dan je comfortzone op te rekken.

Bij het vinden van je verlangen, zoeken naar mogelijkheden, kiezen en uitvoeren kan veel mis gaan. Mensen vergeten vaak een stap, geven te snel op of trappen in een van de vele valkuilen tijdens dit proces.

Veel mensen hebben moeite met het denken in mogelijkheden in plaats van in problemen. Dit was ook mijn grootste valkuil waardoor ik maar in dezelfde rondjes bleef draaien. Maar als je dat niet omkeert, zal groei en ontwikkeling nooit een vanzelfsprekendheid worden en altijd gepaard gaan met gedoe en angst.

Vaak gebeurt het dat leiders het probleem van een ander (met de beste bedoelingen!) willen oplossen. Of, ook zo’n lastige valkuil, willen mensen liever niet zichzelf, maar iemand anders veranderen. Beide geven misschien een beperkt soort resultaat, maar nooit een gevoel van (persoonlijk) succes.

Conclusie: als je telkens weerstand en gedoe ervaart bij groei en ontwikkeling in jouw school, dan kan het zijn dat je zelf iets doet of nalaat dat het pad naar succes in de weg staat. Kijken naar bovenstaande fases kan helpen om te analyseren wat er bij jou speelt en waar je nog kunt groeien.

2018© Erna Reiken

Om in deze tijd leiding te geven aan jullie beste onderwijs, is hulp nodig. Je kunt dit niet in je eentje. Een goed begin is bewust de fases en regels binnen een proces van groei en ontwikkeling te kennen en hanteren. Mijn trainingen helpen je hierbij en zijn nu extra aantrekkelijk geprijsd dus wacht niet te lang. Voor meer informatie en aanmelden voor de workshop "Van Ingewikkeld Naar Ontwikkeld", klik hier.

PS: ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en commentaar. Zet het vooral in de comments hieronder of natuurlijk op Facebook.

Laatste PS: Yondering help leiders en bestuurders hun impact te verdubbelen en leiding te geven in een school waar iedereen succesvol betrokken is bij continue ontwikkeling voor jullie beste onderwijs. Wil je weten wat voor jou de volgende stap kan zijn? Ik help je er graag bij in een telefonische focussessie.

Ontdek wat jouw eerste stap is om in actie te komen en meld je hier aan voor een focussessie. Meer weten? Mail me via erna@yondering.nl of bel 0624 978 220.

Gratis dit e-book downloaden en regelmatig geïnspireerd worden met artikelen over flexibel, creatief en innovatief handelen? Vul het formulier hieronder in! Je kunt je altijd eenvoudig weer afmelden.

Download 
gratis het e-book "In 5 Stappen Naar Jullie Beste Onderwijs"
dit veld niet invullen s.v.p.
>> Bekijk HIER de laatste blogERNA REIKEN
0624 978 220

erna@yondering.nl
Postadres:
Polderdijk 4
6914 KJ HERWEN


Regelmatig door Yondering geïnspireerd worden voor jullie beste onderwijs? Vul hier je naam en e-mailadres in.

Naam:

E-mail:

© Yondering | disclaimer | algemene voorwaarden | KvK 60155981 | vormgeving © Ontwerpstation