Blog - Yondering

Word je vaak beheerst door de ‘waan van de dag’ en kom je niet toe aan wat voor jou echt belangrijk is?

“Ik heb zelf zoveel ideeën, maar het lukt me gewoon niet om er handen en voeten aan te geven, ik word opgeslokt door alle ditjes en datjes die bij me neer worden gelegd.” Dat zei Anton, directeur van een VMBO in het midden van het land aan het einde van de zomervakantie tegen me.

Hierdoor merkte hij dat hij steeds vaker zijn eigen enthousiasme verliest, voelde hij zich geleefd door de waan van de dag en begon hij te twijfelen of echte ontwikkeling, samen met zijn team, wel mogelijk was. Hij ging met steeds minder plezier naar zijn werk en zag op tegen het nieuwe schooljaar.

MENSEN DOEN NIET WAT JE ZEGT, MENSEN DOEN WAT JE DOET
Als je je als leider laat regeren door de waan van de dag, dan is de kans groot dat je collega’s hetzelfde doen. Om een school in ontwikkeling te zijn en blijven, kun je niet anders dan het goede voorbeeld geven.

Hoeveel tijd en ruimte gun je jezelf om nieuwe dingen te proberen? Hoe open ben je over wat je wil bereiken en hoe lastig dat soms is? Durf je te laten zien dat niet alles meteen lukt en resultaat geeft, maar dat je het wel probeert?

VERTROUWEN
De eerste stap is om tijd vrij te maken in je veel te volle dag. Wat heb jij nodig om niet zelf alle brandjes te blussen, maar mensen proactief te maken en ze het vertrouwen te geven dat ze hierbij zelf het initiatief kunnen en mogen nemen? Eenvoudige vragen die je kunt stellen wanneer mensen met een probleem bij je komen, zijn bijvoorbeeld:

>> Waar ben je bezorgd om?
>> Wat is hier lastig voor jou?
>> Waar ligt hier voor jou de uitdaging?

Daarmee geef je mensen het inzicht in wat het echte probleem is en wat ze zelf kunnen doen om hier aan te werken. Dit lijkt in eerste instantie misschien meer werk (je had het probleem zelf binnen 10 minuten opgelost), maar op termijn zal je zien dat mensen sneller hun eigen uitdagingen oppakken.

Om groei en ontwikkeling mogelijk te maken, is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft, en mensen in je team de verantwoordelijkheid én het vertrouwen geeft om zelf met voorstellen te komen die leiden tot beter onderwijs. Nodig ze uit om hun zorgen en worstelingen met je te delen, maar help ze om zelf regie te nemen in de oplossing. Dat geeft jou ruimte om aan de uitdagingen te werken die er voor jou toe doen.

Wil je meer leren over wat je kunt doen om leiding te geven aan een team dat samen gaat voor excellent onderwijs? Download nu HIER mijn gratis e-book met de Vijf Geheimen Voor Excellent Onderwijs.

Op excellent onderwijs!
© Erna Reiken

PS: ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en commentaar. Zet het vooral in de comments hieronder of natuurlijk op Facebook.

Gratis dit e-book downloaden en regelmatig geïnspireerd worden met artikelen over flexibel, creatief en innovatief handelen? Vul het formulier hieronder in! Je kunt je altijd eenvoudig weer afmelden.

Download 
gratis het e-book "In 5 Stappen Naar Jullie Beste Onderwijs"
dit veld niet invullen s.v.p.
>> Bekijk HIER de laatste blogERNA REIKEN
0624 978 220

erna@yondering.nl
Postadres:
Polderdijk 4
6914 KJ HERWEN


Regelmatig door Yondering geïnspireerd worden voor jullie beste onderwijs? Vul hier je naam en e-mailadres in.

Naam:

E-mail:

© Yondering | disclaimer | algemene voorwaarden | KvK 60155981 | vormgeving © Ontwerpstation