Blog - Yondering

Hoe je het ook wendt of keert, ik vind altijd één grote overeenkomst in de ambitie en passie van iedere onderwijsprofessional: het best mogelijke onderwijs voor ieder kind. Ben jij tevreden met de (onderwijs)resultaten van jullie leerlingen en de aansluiting bij hun leefwereld of is er nog ruimte voor groei en ontwikkeling?

Toen ik als teamleider in het onderwijs werkte, worstelde ik enorm met de stappen die we als school en team hierin graag wilden zetten. Natuurlijk wilden we allemaal het beste onderwijs voor ieder kind, maar ik merkte dat iedereen, ook ik, het lastig vond om onze ingesleten gewoontes en ideeën over ‘goed onderwijs’ los te laten, samen te leren en comfortzones op te rekken. Goeie plannen belandden te vaak weer ergens op een plank wat meer energieverlies dan een gevoel van plezier en succes opleverde in het team.

Ik realiseerde me dat ik niet alleen mezelf, maar ook mijn team, de ouders en leerlingen enorm tekort deed, door hen niet optimaal te betrekken bij het vinden en uitvoeren van mogelijkheden voor (nog) beter onderwijs. Ze verdienden beter; iemand die in staat was hen te stimuleren en inspireren, de juiste vragen te stellen en ons gezamenlijk verantwoordelijk en krachtig te voelen in de organisatie. Zo iemand was ik toen niet…

Ik ben me de afgelopen jaren helemaal in dit verlangen gaan verdiepen en wanneer ik mijn kennis en ervaringen deelde in workshops, hoorde ik regelmatig: “Had ik dit maar eerder geweten,” en “Ik wist niet dat ik het in me had.” Met alle feedback en resultaten heb ik nu mijn eigen Yondering-model ontwikkeld waarmee je in 5 stappen maximaal gebruik maakt van alle aanwezige kennis, ervaring en denkkracht (het innovatieve DNA) in je school.

Op die manier maak je je veel minder afhankelijk van externe kennis, experts en aanbieders. Samen zijn jullie in staat flexibel, pro-actief, succesvol en met veel betere (leer)resultaten onderwijs te ontwikkelen en verzorgen die past bij jullie missie en ambitie en leerlingen laat floreren. En jij kunt hier als leider of bestuurder leiding aan geven.

Daar is kennis van het proces van groei en innovatie voor nodig. Pas dan kun je grip krijgen op de stappen die noodzakelijk zijn om gezamenlijk en met positieve energie jullie ambities voor het beste onderwijs waar te maken. Kennis van creatief, probleemoplossend en innovatief denken is dus eerst en vooral een vaardigheid om regie te nemen over het uitdagende en kwalitatief hoge onderwijs waar jullie als school voor willen staan.

Ik zie twee redenen waarom het cruciaal is dat je als leider vandaag begint met het inzetten van deze kwaliteiten. Allereerst staat ook de wereld in en om het onderwijs niet stil. Hoe ga je als team flexibel om met alle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en met de steeds onvoorspelbaardere toekomst, ook in het onderwijs? En hoe geef jij hier leiding aan?

Tegelijkertijd weten we ondertussen allemaal dat creatief en probleemoplossend denken een 21ste eeuwse vaardigheid is die al onze leerlingen nodig hebben. Mijn vraag is: hoe wil je dit als school overbrengen aan je leerlingen als je als team deze vaardigheid niet bewust beheerst, laat staan toepast in je eigen (onderwijs)praktijk?

Kortom: er is geen tijd meer te verliezen!

Ik, Erna Reiken, werkte meer dan 10 jaar als leraar, teamleider en programmamanager in het onderwijs. Daarnaast ben ik beeldend kunstenaar en gecertificeerd creatief facilitator waardoor ik zowel de onderwijssector als het creatieve proces van binnen en buiten ken. Heb je het verlangen om - met minder kosten en meer plezier, focus en succes - de (leer)resultaten van je leerlingen (en team!) te laten groeien? Je kunt altijd met me in gesprek hierover. Ik help je graag en geef met plezier ideeën, kennis en inspiratie aan je door.

Meld je via dit formulier aan voor een gesprek met me. Het gesprek is altijd gratis en natuurlijk vrijblijvend.


© Erna Reiken

PS: ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en commentaar. Zet het vooral in de comments hieronder of natuurlijk op Facebook.

Gratis dit e-book downloaden en regelmatig geïnspireerd worden met artikelen over flexibel, creatief en innovatief handelen? Vul het formulier hieronder in! Je kunt je altijd eenvoudig weer afmelden.

Download 
gratis het e-book "In 5 Stappen Naar Jullie Beste Onderwijs"
dit veld niet invullen s.v.p.
>> Bekijk HIER de laatste blogERNA REIKEN
0624 978 220

erna@yondering.nl
Postadres:
Polderdijk 4
6914 KJ HERWEN


Regelmatig door Yondering geïnspireerd worden voor jullie beste onderwijs? Vul hier je naam en e-mailadres in.

Naam:

E-mail:

© Yondering | disclaimer | algemene voorwaarden | KvK 60155981 | vormgeving © Ontwerpstation